Doğrudan Entegrasyon; E-Fatura, E-İrsaliye, E-Arşiv Fatura... kısacası elektronik belgelerin aracı (entegratör) kullanmadan, müşterinin ERP yazılımından alınarak doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarılması işlemidir. Ankara Yazılım E-Fatura Yazılımı müşterinin ERP sisteminden aldığı veriyi GİB standartlarında elektronik belgeye dönüştürerek güvenli bir şekilde GİB sistemine aktarmakta ve GİB sistemden müşteriye gelen bilgileri alarak ERP sistemine geri vermektedir.
Gönderici birim elektronik belgelerin oluşturulması, kontrolü, imzalanması, iletilmesi ve saklanması ile GİB tarafından gönderilen elektronik belgelerin kontrolü, işlenmesi ve saklanması GİB e-belge yönetimi standartlarında yapılmaktadır.
Teknik açıdan e-Fatura Uygulaması, sistem üzerinde önceden tanımlanmış olan kullanıcıların belirlenen standartlara uygun elektronik belgeleri, gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan mesajlaşma alt yapısını ifade etmektedir.
Sözkonusu mesajlaşma altyapısı aşağıda yer alan hedefler üzerinde geliştirilmiştir:
Bu hedefler kapsamında e-Fatura Uygulamasında;
Gönderici birim ile posta kutusunun uygulama içerisinde oynadıkları roller “Entegrasyon Kılavuzları” içerisinde yer almaktadır.
e-Fatura Uygulamasında “Merkez” modülünün yapısı ile uygulamanın genel mimarisi aşağıda yer almaktadır.
Teknik tasarımı itibari ile mesajların taraflar arasında dolaşımını sağlamak amacı ile oluşturulan sistem içerisinde, herhangi bir arayüz bulunmamaktadır. Diğer bir ifade ile elektronik fatura uygulamasının taraflar arasında kullanımı tamamı ile uygun yazılım entegrasyonlarının oluşturulması ile gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde oluşturulacak çözümler, işletmelerin kendi bünyelerinde yer alan ERP (Enterprise Resource Planning) çözümlerinin uyarlanması şeklinde olabileceği gibi bu konuda geliştirilecek bazı özel yazılım çözümlerinin de geliştirilmesi mümkündür.
Başkanlık tarafından geliştirilen E-Fatura Portalı da, bu arayüzlerden sadece birisini ifade etmekte olup, uygulama ile ilgili temel fonksiyonları içermektedir.
Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında kağıt üzerinde tutulması zorunlu olan yevmiye defteri, büyük defterin ve bu defter beratlarının elektronik ortamda tutulması, muhafaza ve ibraz edilebilmesi ile açılış ve kapanışlarına ilişkin tasdik işlemlerinin elektronik ortamda yapılması mümkün hale gelmiştir.
Ankara Yazılım E-Defter Uygulaması Platform bağımsız yapıda çalışmaktadır. Herhangi bir muhasebe programından yevmiye verilerini alarak resmi e-defter ve beratlarını oluşturabilmektedir. Gelir İdaresinden Uyumlu Program onayı alarak, gerçek ve tüzel kişilerin yevmiye, kebir ve bunlara ait beratlarını Gelir idaresinin belirlediği XBRL standartlarında oluşturabilmektedir.